Linkblog

Díjtalan E-könyv

Most ingyenesen letöltheted

Az egészséges félálom

című e-könyvünket:

tanfolyam

Ha szeretné megtudni, hogy milyen egyszerű módszerek vannak a depresszió otthoni kezelésére iratkozzon fel INGYENES tanfolyamunkra!
Név:
Email:

Szavazás

Hasznos

Hirdetés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.04.17. 18:00 relaxmester

Alkohollal a stressz ellen?

Van úgy, hogy kell egy pohár sör, hogy megnyugodj?

 A függőség genetikailag kódolt?

 

Egy kutatás szerint az alkoholisták gyermekei nem feltétlenül lesznek iszákosok, de  az alkoholizmus kockázata legalább 50 százalékban meg van határozva bennünk genetikailag.  A másik felét a környezet határozta meg.

Az italfüggőség genetikailag összetett probléma. Ez azt jelenti, hogy több gén is működésbe lép, és ezek ráadásul nem egyformán hatnak az egyénekre.

A stresszt nem tudod kikerülni. Nem maguk az események stresszesek, hanem megélésük, a hozzájuk fűződő érzéseid teszik azzá. A sressz lehet egy serkentő erő is, mely cselekvésre ösztönöz, arra késztet, hogy leküzded az utadba kerülő akadályokat. Ehhez azonban képes kell hogy legyél a stresszt és a hozzá fűződő indulatokat valamiylen szinten szabályozni.

A stressz, a feszültség oldásának egy sokak által alkalmazott módszere az alkohol, és valljuk be egy ideig még hatásos is. Magyarországon jelenleg a legtöbb, még jólétben élő ember lelke mélyén is ott lapul az egzisztenciális bizonytalanság. Sokan akár 10-12 órát is dolgoznak, hogy megfelelő anyagi hátteret teremtsenek, vagy hogy egyáltalán megfeleljenek a társadalom elvárásainak.

Ez a nagy teljesítménykényszer aztán feszültségként halmozódik a szervezetben. Az alkohol többek számára az egyik fő megoldássá vált a stressz-oldásban. Az egyik leggyorsabb módszer, hogy a kikapcsolódjanak, hogy a feszültséggel leszámoljanak - ugyanis valóban nagyon jó feszültségoldó. Csak éppen vannak olyanok, akik tehetik mindezt éveken át szinte veszélytelenül, másokra viszont ott leselkedik a függőség kialakulása, mint a kutatási eredmények is mutatják, egyénenként változóan.

 

"Egy sör, nem sör" - tartja a mondás, és valóban vannak akik hajlamosabbk a rászokásra

Az alkohol idegrendszerre kifejtett pontos hatásmechanizmusa még nem ismert egészen. Többféle ingerületátvivő anyagra is hatással van. Többek között a szerotonin anyagcserére is, melyről tudjuk, hogy a szorongásos és depressziós tüneteknél is szerepet játszik. A hatását még kifejti az ún. endogén opiát rendszerre - mely egyfajta belső örömszerzési központ szervezetünkben. Az alkoholizmusra elképzelhető, hogy pont ezen rendszer fokozott érzékenysége hajlamosít.

A függőség kialakulásának további veszélyeztetettjei azok az emberek, akik gátlásaik csökkentésére, ún. szociális fóbiás tüneteik enyhítésére használják az alkoholt. Illuminált állapotban megnő önbizalmuk, könnyebben feloldódnak társaságban, javul a kezdeményező készségük. Mivel szorongásos tüneteik pillanatnyi oldásának valóban hatékony szerére találnak rá, ezért használata egyre rendszeresebbé válhat, már csak azért is, mert az alkohol hatékony belső konfliktus kezelő módszereket is pótolhat.

Gyakran a család, vagy a párkapcsolat is elősegíti tudattalanul  (sok házastárs tudatán kívül segíti elő partnere alkoholizmusának kialakulását) más megoldás nem lévén az alkoholba fojtják problémáikat, mivel otthon nem kapják meg a szükséges megértést.

Az alkohol tehát feszültségoldó szer - de az egyik legkegyetlenebb módszer is tud lenni.
Hosszú távon, de még rövid távon sem ajánlott alkalmazni nagyobb mennyiségben, mivel a hosszan tartó stressz és a pszichés feszültség az immunrendszert is rombolja.

1 komment

Címkék: betegség alkohol depresszió stressz fóbia szorongás hangulat alkoholizmus szociális feszültség pozitív önbizalom gondok tünet immunrendszer magányosság hangulatzavar feszültségoldás


A bejegyzés trackback címe:

https://relaxmester.blog.hu/api/trackback/id/tr5426411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely Szabó 12 2016.09.18. 20:50:35

tudni kell pontosan kémiailag és biológialiag is hogy milyen anyagból mennyit mikor és akár még előnyösen is befolyásolhatja életünk sikereit !de persze én túlzásba szoktam vinni tudom. de nem vagyok drogos kis anyám (Esztergomba azért beleszívtam)az Alkohol még haggyán. 2016 09 18.
süti beállítások módosítása