Linkblog

Díjtalan E-könyv

Most ingyenesen letöltheted

Az egészséges félálom

című e-könyvünket:

tanfolyam

Ha szeretné megtudni, hogy milyen egyszerű módszerek vannak a depresszió otthoni kezelésére iratkozzon fel INGYENES tanfolyamunkra!
Név:
Email:

Szavazás

Hasznos

Hirdetés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.03.31. 18:00 relaxmester

Minden szempontból jó-e az óraátállítás?

Alapvetően jó dolog volt...

 

A nyári időszámítás idén március utolsó vasárnapjától október utolsó hétvégéjéig tart. A módszert azért kezdték el alkamlamzni, mert energiát lehetett vele megtakarítani. Az ébren és munkában töltött napfényes órák számának emelésétől ugyanis rengeteg megtakarítást várhattunk. De más előnye is lehet az óraátállásnak, például az, hogy csökkenhet a balesetek száma az utakon, ha többet vezetünk a világosban. Ha pedig kevesebb időt töltünk a sötét utcán, kevesebb esély van rá, hogy bűncselekmény áldozatai legyünk.

De...


Az érvekre azonban rengeteg ellenérvet is hozhatnánk.  Ezen a héten, ahogy átállunk a nyári időszámításra több szerencsétlenség és halálos baleset történik - mutatta ki egy kanadai és egy egyesült államokbeli felmérés is. Akár egy teljes hétig is megszenvedheti a szervezet a tavaszi óraátállítás hatásait. Ilyenkor csökken a teljesítményed a munkahelyen és gyakrabban is vagy nappal álmos. A koncentráció zavara és a figyelmetlenség veszélyes lehet üzemekben és az utakon is egyaránt. Ezen kívül az alvászavarokkal küszködők is egy újabb nehézséggel néznek szembe, újból felborul az alvási program. A tavaszi óraátállítás leginkább azokat érinti, akik este nehezen tudnak elaludni, ha eddig éjfélig el tudtak nagy nehezen elaludni, most ugyanígy már 1-kor fognak álomba szenderülni, ami egy órával kevesebb alvásidőt ad, ami nagy mértékben növeli a nappali fáradékonyságot.

Az óraátállítás az első héten követeli a legtöbb áldozatot

Érdemes lenne átgondolni hogy valóban szükséges-e az óraátállítás, mivel mára több ellenérv is megfogalmazódott a egész világon, és nem csak a pszichológiai okok miatt.

Egy tanulmány szerint az óraátállítás már nem, hogy csökkenti a háztartások energiafelhasználását, sőt mi több, növeli azt, a légkondicionálók és más hűtő berendezések elterjedése miatt is, amelyeket leginkább nappal használnak az emberek.

A nyári idõszámítást elsőként az Egyesült Államokban vezették be. Magyarországon 1916-ban próbálták ki először, később azonban többször is eltörölték, vagy megfeledkeztek róla. 1980-óta újra alkalmazzuk az óraátállítást. De hasznos volna átgondolni, van-e értelme egy hétig viselni a következményeket, ha már egyébként is eléggé terhelt a társadalom pszichikailag...

Szólj hozzá!

Címkék: alvás fáradtság alvászavar óraátállítás elalvás ingerek ingerlékenység


A bejegyzés trackback címe:

https://relaxmester.blog.hu/api/trackback/id/tr53405284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása